Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.
Suroviny
- 200 g červené čočky
- 1 PL nepasterovaného jablečného octa
- polovina malé dýně Hokkaido
- 1 velká mrkev
- 1/4 l kokosového mléka, nejlépe domácího
- Olivový olej
- kousek čerstvého zázvoru, nastrouhaného
- 1 KL curry koření
- špetka kurkumy
- 2 hrnky zeleninového nebo kuřecího vývaru, popř. vody
- Sůl
- miso pasta Kimchi – cca 2 PL, možno i více
- Nasekané bylinky dle chuti
KL = kávová lžička, PL = polévková lžíce
Příprava
2 hodiny předem:
- čočku propláchněte v sítku, dejte do mísy a zalijte dvojnásobkem čisté vody. Přidejte jablečný ocet a špetku soli.
Po 2 hodinách si připravte:
- dýni očistěte a dužinu i se slupkou nakrájejte na asi 2cm kousky
- mrkev očistěte a nakrájejte na půlkolečka
- čočku slijte a propláchněte čistou vodou
Postup
- rozpalte pánev a přidejte trochu olivového oleje
- přidejte nakrájenou dýni a mrkev a restujte asi 3 min.
- přistrouhejte zázvor a krátce orestujte
- vsypte čočku, vlijte vývar či vodu a poduste asi 2 min.
- zakápněte citronovou šťávou a vmíchejte kurkumu a kokosové mléko
- povařte další 2 min., vsypte curry koření a přidejte ještě trochu vývaru či vody, podle toho jak chcete mít směs hustou
- nakonec dosolte a vmíchejte 2-3 PL Kimchi misa podle toho, jak chcete mít curry pikantní
- přidejte bylinky či mladou cibulku
Tip
- kdo má rád maso, může přidat místo dýně kuřecí či krůtí (nakrájené na malé kousky restujte společně se zeleninou) nebo zužitkovat zbytky pečeného či vařeného masa
- místo Kimchi misa můžete použít běžné miso a Kimchi nebo Pickles nahradit jakoukoliv kvašenou zeleninku