Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.
SUROVINY
- 1 tučný tvaroh 250g
- 1-2 PL mléka (použijte jen pokud je tvaroh hodně hutný)
- ½ KL soli
- sklenice s víčkem o objemu alespoň 300ml
- 1 KL kvalitního olivového oleje
- 1 menší červená řepa předem upečená nebo uvařená – viz. tipy
- čerstvé nebo sušené bylinky dle chuti – petrželka, pažitka, fenykl apod.
KL=kávová lžička, PL=polévková lžíce
Postup
- sklenici vypláchněte vroucí vodou
- tvaroh smíchejte se solí, případně i troškou mléka a přemístěte do sklenice
- uzavřete víčkem a nechte při pokojové teplotě 2 dny (máte-li chladněji, nechte o den déle)
- poté přidejte olej, nastrouhanou červenou řepu, bylinky a promíchejte
- podávejte jako dip k zelenině, chlebovým plackám nebo na celožitném kváskovém chlebu
Tipy:
- červenou řepu si můžete připravit do zásoby a uchovat v lednici nebo ji můžete koupit již předvařenou – vždy ale v té nejvyšší kvalitě a nijak nedochucovanou
- místo řepy můžete tvaroh dochutit jinou zeleninou, klíčky, bylinkami nebo na sladko medem, marmeládou apod.
- fermentovaný tvaroh je také skvělým základem pro pomazánky