Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio
Na beránka
- 100g másla
- 60g mleté panely nebo mletého nerafinovaného třtinového cukru
- 4 žloutky a 4 bílky
- 180g bílého jogurtu
- 250g najemno nastrouhané sladké karotky
- 100g vlašských ořechů
- 80g mandlové mouky
- 2 PL Psyllia
- 2 KL pr.do pečiva
- Vanilka mletá, případně i vanilková esence
- Citronová kůra
- Špetka soli
- Kokosová mouka na posypání beránka
- Forma na beránka – zde původní keramická uzavíratelná
- Tuk a mouka na vysypání formy
Na krém
- 1 šlehačka – zde bezlaktozová
- 1 PL domácího kefíru
- 250g mascarpone – zde bezlaktozové
- Vanilka mletá
- 1 PL mleté panely
KL = kávová lžička, PL = polévková lžíce
Postup
24 hod. předem si připravte krém:
- Šlehačku smíchejte s kefírem a vyšlehejte do tuha
- Uzavíratelnou sklenici vypláchněte vroucí vodou a vložte ušlehanou šlehačku. Sklenici uzavřete a nechte 24hod. při pokojové teplotě fermentovat
Druhý den:
- Obě poloviny formy na beránka dobře vymažte máslem a vysypte moukou
- Troubu předehřejte na 180°C
- Vlašské ořechy nasucho opečte na pánvi a vychladlé je nastrouhejte na jemno
- Z bílků ušlehejte sníh
- Změklé máslo vyšlehejte s cukrem a postupně po jednom vešlehejte žloutky
- Ke žloutkové hmotě přidejte bílý jogurt, vanilku a citronovou kůru a dobře spojte
- Přidejte strouhané vlašské ořechy, mandlovou mouku, psyllium, sůl a vše dobře smíchejte
- Opatrně a jemně vešlehejte sníh
- Hmotu navrstvěte do formy, přiklopte druhou polovinou a pečte 10min. , poté teplotu snižte na 150°C a pečte 45min.
- Pak troubu vypněte ale neotvírejte a nechte ještě 10min. dojít, poté vyjměte z trouby, otevřete poklop a nechte vychladnout
- !! pečení přizpůsobte druhu formy – v té obyčejné bez poklopu se bude péct kratší dobu a bude nutné ji přikrýt alobalem
Mezi tím připravte krém:
- Mascarpone vložte do mísy, přidejte vanilku a cukr a vyšlehejte, nakonec dobře vmíchejte předpřipravenou smetanu
Dokončení:
- Beránka vyklopte z formy a poprašte kokosovou moukou, dozdobte očka např. brusinkami, mašlí kolem krku a postavte na tác
- Pak můžete i přidat krém okolo beránka, případně jej podávat jen na každé porci zvlášť
Tipy:
- Místo mascarpone můžete použít buď doma odkapaný tučný bílý jogurt nebo ricottu či klasicky krémový čerstvý sýr
