Rubriky
Recepty Sladké

Velikonoční beránek Mrkvánek

Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio

Na beránka

  • 1/2 hrnku rozpuštěného másla
  • 1/2 hrnku panely (nerafinovaného třtinového cukru)
  • 4 žloutky a 4 bílky
  • 1,5 hrnku klíčených ovesných vloček
  • 2 hrnky najemno nastrouhané sladké karotky
  • 2 hrnky vlašských ořechů
  • 1 KL sody
  • 1 KL pr.do pečiva
  • 1/2 KL mleté skořice
  • velká špetka citronové kůry 
  • pár kapek citronové šťávy
  • špetka soli
  • forma na beránka – zde původní keramická uzavíratelná velká
  • tuk a mouka na vysypání formy

Na krém

  • 200g čerstvého sýra (Fresh cheese)
  • 150g pravého řeckého jogurtu
  • 70g másla
  • velká špetka mleté vanilky
  • 1 PL mleté panely

KL = kávová lžička, PL = polévková lžíce

Postup

Pečení beránka:

  • Obě poloviny formy na beránka dobře vymažte máslem a vysypte moukou
  • Vlašské ořechy nasucho opečte na pánvi a vychladlé je nastrouhejte na hrubo
  • Klíčené ovesné vločky namelte na mouku (nemusí to být úplně do hladka) a smíchejte je s namletými ořechy, sodou a pr.do pečiva
  • Předehřejte troubu na 160°C
  • Bílky vložte do mísy, přidejte špetku soli, pár kapek citronové šťávy a ušlehejte pevný sníh
  • Ve větší míse žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny a pak k nim pomalu přišlehávejte vychladlé rozpuštěné máslo, nakonec přidejte skořici a citronovou kůru
  • Ke žloutkové směsi vmíchejte připravenou směs vloček a ořechů, poté i jemně nastrouhanou karotku
  • Nakonec jemně vmíchejte sníh
  • Hmotu navrstvěte do formy, přiklopte druhou polovinou a pečte 50 min.
  • Pak troubu vypněte ale neotvírejte a nechte ještě 10min. dojít, poté vyjměte z trouby, otevřete poklop a nechte vychladnout
  • !! pečení přizpůsobte svojí troubě i druhu formy – v té obyčejné bez poklopu se bude péct kratší dobu a bude nutné ji přikrýt alobalem

Mezi tím připravte krém:

  • Všechny suroviny na krém vyjměte z lednice a nechte dojít na pokojovou teplotu
  • Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny
  • Přidejte vanilku, čerstvý sýr a řecký jogurt a vymíchejte hladký krém
  • Uložte do chladu

Dokončení:

  • Beránka vyklopte z formy a poprašte jemně mletou panelu nebo kokosovou moukou, dozdobte očka např. brusinkami, mašlí kolem krku a postavte na tác
  • Pak můžete i přidat krém okolo beránka, rozkrojit jej a naplnit nebo krém podávat jen na každé porci zvlášť 

Tipy:

  • Místo čerstvého sýra můžete použít mascarpone, případně jen odkapaný řecký jogurt nebo ricottu a po vyšlehání přidat i šlehačku
  • Pokud zvolíte bezlaktozové mléčné výrobky, bude krém přirozeně sladší
  • Místo ovesných vloček můžete použít směs mandlové a kokosové mouky (3/4 hrnku mandlové a 1/4 hrnku kokosové)