Rubriky
Recepty Sladké

Velikonoční beránek Mrkvánek

Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio

Na beránka

  • 100g másla
  • 60g mleté panely nebo mletého nerafinovaného třtinového cukru
  • 4 žloutky a 4 bílky
  • 180g bílého jogurtu
  • 250g najemno nastrouhané sladké karotky
  • 100g vlašských ořechů
  • 80g mandlové mouky
  • 2 PL Psyllia
  • 2 KL pr.do pečiva
  • Vanilka mletá, případně i vanilková esence
  • Citronová kůra 
  • Špetka soli
  • Kokosová mouka na posypání beránka
  • Forma na beránka – zde původní keramická uzavíratelná
  • Tuk a mouka na vysypání formy

Na krém

  • 1 šlehačka – zde bezlaktozová
  • 1 PL domácího kefíru
  • 250g mascarpone – zde bezlaktozové
  • Vanilka mletá
  • 1 PL mleté panely

KL = kávová lžička, PL = polévková lžíce

Postup

24 hod. předem si připravte krém:

  • Šlehačku smíchejte s kefírem a vyšlehejte do tuha
  • Uzavíratelnou sklenici vypláchněte vroucí vodou a vložte ušlehanou šlehačku. Sklenici uzavřete a nechte 24hod. při pokojové teplotě fermentovat

Druhý den:

  • Obě poloviny formy na beránka dobře vymažte máslem a vysypte moukou
  • Troubu předehřejte na 180°C
  • Vlašské ořechy nasucho opečte na pánvi a vychladlé je nastrouhejte na jemno
  • Z bílků ušlehejte sníh
  • Změklé máslo vyšlehejte s cukrem a postupně po jednom vešlehejte žloutky
  • Ke žloutkové hmotě přidejte bílý jogurt, vanilku a citronovou kůru a dobře spojte
  • Přidejte strouhané vlašské ořechy, mandlovou mouku, psyllium, sůl a vše dobře smíchejte
  • Opatrně a jemně vešlehejte sníh
  • Hmotu navrstvěte do formy, přiklopte druhou polovinou a pečte 10min. , poté teplotu snižte na 150°C a pečte 45min.
  • Pak troubu vypněte ale neotvírejte a nechte ještě 10min. dojít, poté vyjměte z trouby, otevřete poklop a nechte vychladnout
  • !! pečení přizpůsobte druhu formy – v té obyčejné bez poklopu se bude péct kratší dobu a bude nutné ji přikrýt alobalem

Mezi tím připravte krém:

  • Mascarpone vložte do mísy, přidejte vanilku a cukr a vyšlehejte, nakonec dobře vmíchejte předpřipravenou smetanu 

Dokončení:

  • Beránka vyklopte z formy a poprašte kokosovou moukou, dozdobte očka např. brusinkami, mašlí kolem krku a postavte na tác
  • Pak můžete i přidat krém okolo beránka, případně jej podávat jen na každé porci zvlášť 

Tipy:

  • Místo mascarpone můžete použít buď doma odkapaný tučný bílý jogurt nebo ricottu či klasicky krémový čerstvý sýr