Rubriky
Drobnosti Recepty Slané

Fermentovaný cuketový salát

Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.

SUROVINY

  • zavařovací sklenice o celkovém objemu asi 1l (viz. tipy)
  • asi 800 g cukety (ideálně menších, budou pak chutnější)
  • 1 větší červená cibule 
  • 1-2 chilli papričky  
  • kus křenu dle jeho síly a vaší chuti – zde asi 30g    
  • 20g nerafinované soli  
  • 1 KL mleté kurkumy  
  • 2 PL Panely  
  • 1 PL nepasterovaného jablečného octa   

​PL = polévková lžíce, KL = kávová lžička

Postup

  • Čisté zavařovací sklenice vypláchněte horkou vodou.
  • Cukety omyjte, podélně rozkrojte na čtvrtiny a vykrojte semínkový střed.
  • Do velké mísy na hrubo nastrouhejte vykrojené středy cuket a osolte je polovinou soli.
  • Poté přímo na ně nahrubo nastrouhejte cibuli a tu posypejte panelou.
  • Čtvrtiny cuket nakrájejte na tenké plátky a rozprostřete je rovnou na oslazenou cibuli. Nakrájené cukety pak prosypejte zbylou solí a nechte alespoň 15 min. vypotit.
  • Nakonec přidejte na jemno nasekané chilli papričky, nastrouhaný křen, ocet a kurkumu a rukama promíchejte a jemně promačkávejte až zelenina pustí další šťávu (kurkuma hodně barví tak raději použijte potravinářské rukavice). 
  • Naplňte zavařovací sklenice, ale ponechte v nich dostatek místa na to, aby jste je mohli zatížit (viz. tipy).
  • Povrch zatižte ať je veškerá zelenina ponořená v nálevu, dobře přikryjte potravinovou fólií, celou sklenici postavte do misky nebo talíře s vyšším okrajem a nechte při pokojové teplotě fermentovat 2-3 dny, viz. tipy.
  • Skladujte v lednici kde pár týdnů vydrží.
  • Jezte jen tak nebo přidávejte do salátů či jako ozdobu na jednohubky.

Tipy:

  • Vše musí být perfektně čisté a to nejen ruce, ale i veškeré použité nádobí abyste předešli případným plísním.
  • Nemáte-li sklenice s těžítky, určené přímo na fermentace, můžete použít obyčejné zavařovací sklenice. Jejich obsah pak zatížíte sklenicí menší (která se vejde do otvoru té větší – tu menší naplníte vodou aby byla těžší, pevně ji uzavřete a zvenčí ještě opláchnete vroucí vodou). Takto připravené vše pevně přikryjete potravinářskou fólií aby dovnitř nemohl vnikat vzduch a postavíte do misky aby mohla odtékat přebytečná tekutina, která při fermentaci vzniká (ve sklenici by se měly po 24hod. začít tvořit jemné bublinky, které značí že fermentace probíhá správně). Po dvou dnech salát ochutnejte a pokud je lehce kyselý a jeho chuť vám vyhovuje, vyjměte malou skleničku a velkou sklenici se zeleninou uzavřete víčkem. Pak ji uložte do lednice zaležet ještě do druhého dne, chutě se tím krásně stabilizují. Pokud chcete, můžete salát nechat fermentovat déle, klidně další 1-2 dny, až vám jeho chuť bude vyhovovat. Délka fermentace totiž záleží i na okolní teplotě – čím tepleji v bytě máte, tím rychleji bude probíhat.
  • Cukety můžete použít jak zelené tak i žluté a stejně tak cibule může být červená, žlutá či bílá (nepoužívejte šalotku ani jarní cibulku).