Rubriky
Drobnosti Recepty Slané

Majonéza z vařených vajec

Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.

SUROVINY

  • 3 velká vejce
  • 20ml vody
  • 30ml chuťově neutrálního oleje (viz.tipy)
  • 1 KL hořčice Dijon
  • 1 KL citronové šťávy
  • špetička citronové kůry
  • 1 KL umeocta (nemusí být)
  • 1/2 KL soli
  • špetka pepře

​PL = polévková lžíce, KL = kávová lžička

POSTUP

  • Do rendlíčku dejte vařit vodu a jakmile začne vřít, osolte ji a pomocí polévkové lžíce vložte 3 vejce přímo z lednice
  • vařte při mírném varu 10 min.
  • slijte horkou vodu a vejce prudce ochlaďte ve větším množství ledové vody
  • vychladlá vejce oloupejte a vložte do užší a vyšší nádoby, přidejte ostatní suroviny a ponorným mixérem rozmixujte do hladka (použít můžete i menší stolní mixér)
  • nakonec dochuťte solí, pepřem, citr.šťávou apod.

Tipy:

  • olej doporučuji koupit speciální slunečnicový, označený jako High Oleic Oil nebo extrapanenský olivový s neutrální chutí
  • vodu můžete nahradit dalším olejem, majonéza bude plnější chuti
  • do majonézy přidejte hrst nasekané pažitky, petrželky či jiných bylinek
  • pro pikantnější verzi přidejte chilli papričku 
  • tatarku vytvoříte tak, že místo citronové šťávy použijete nálev ze sterilovaných okurek a přidáte 1 KL worchesteru a na jemno nasekanou mladou cibulku