Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.
SUROVINY
- Asi 2 kg zralých rajčat, nejlépe třešňová nebo mix různých druhů
- 6 PL Olivového oleje
- 2 PL octu Balsamico
- Panela nebo nerafinovaný třtinový cukr (viz.postup)
- Sušené bylinky jako např. tymián, oregano nebo rozmarýn apod.
- Sůl dle chuti
- Čisté a vroucí vodou vypláchnuté zavařovací sklenice, stejně tak víčka, asi 4-5ks o objemu 200ml
- 2 plechy na pečení s vyšším okrajem
PL = polévková lžíce, KL = kávová lžička
POSTUP
- Plechy na pečení vytřete olivovým olejem.
- Rajčata omyjte, u větších vykrojte stopky a nakrájejte na kousky. Třešňová můžete jen rozpůlit. Takto připravené je naskládejte těsně vedle sebe na plech.
- Lehce poprašte panelou, kořením a pokapejte balsamico octem a olivovým olejem. Nesolte je zatím ať nepustí zbytečně moc tekutiny.
- Vložte do horkovzdušné trouby, vyhřáté na 150°C a pečte 30 min.
- Poté stáhněte teplotu na 125°C a pečte další 1-1,5 hod.
- Po upečení osolte a včetně šťávy kterou rajčata pustila naplňte do čistých zavařovacích sklenic.
- Sterilizujte 10min. při teplotě 80°C (viz.tipy).
- Hodí se do těstovin, salátů, pomazánek, pod maso apod….
Tipy:
- Bylinky používejte raději sušené, čerstvé by se vám při pečení mohly spálit.
- Přidat můžete i česnek nasekaný na kousky, jen ho dejte na plech jako první pod rajčata, ať se nespálí.
- Nechcete-li upečená rajčata sterilizovat, můžete po naplnění sklenic povrch zalít olivovým olejem, uzavřít a skladovat v lednici. Narozdíl od sterilovaných vydrží ale jen pár týdnů.