Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.
Suroviny
- 1 velký hrnek černé čočky Beluga, popř. zelené či hnědé
- 1 PL nepasterovaného jablečného octa (popř.syrovátky, Tibi kefíru, Kombuchy apod.)
- 1 kyselejší jablko
- kousek čerstvého či kompotovaného ananasu
- 1/2 hrnku sterilované nebo mražené kukuřice
- kus dlouhozrajícího sýra typu gouda, ementál apod.
Na zálivku:
- 1/2 kysané smetany
- 1/2 bílého jogurtu
- 1 PL domácí majonézy (lze nahradit olivovým olejem)
- 1 PL Panely či nerafinovaného třtinového cukru
- citronová šťáva, sůl a pepř dle chuti
PL = polévková lžíce, KL = kávová lžička
Dva dny předem
- čočku propláchněte v sítku, vsypte do skleněné mísy, zalijte ji dvojnásobkem vody a přidejte ocet a velkou špetku soli
- přikryjte talířkem a nechte při pokojové teplotě 2 dny fermentovat
Po dvou dnech
- čočku slijte a v sítku propláchněte
- vsypte do hrnce, zalijte vodou a uvařte do měkka – díky namočení předem to trvá velmi krátce!
- mezi tím do hladka vymíchejte všechny suroviny na zálivku
- po uvaření čočku znovu slijte, propláchněte a vsypte do mísy
- přidejte jablko, ananas i sýr – vše nakrájené na kousky
- vsypte kukuřici (mraženou předem povařte) a vše promíchejte se zálivkou
- nechte alespoň půl dne zaležet v chladu
Tip
- používáte-li kompotovaný ananas, kupujte vždy jen ten ve vlastní šťávě, ne v sirupu