Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio
Na placky
- 10 PL pohanky krup (asi 120g)
- 2 PL lněného semínka (asi 15g)
- 2 PL slunečnicových nebo dýňových semínek (asi 25g)
- 1 PL umeoctu
- 1 velký hrnek vody (asi 300ml) a dále dle potřeby
- 1 KL koření Mahá (směs mletého kmínu, koriandru a hořčičného semínka) – můžete vynechat
- 1 KL drceného nebo celého kmínu
- větší špetka soli
Na miso máslo
- kus změklého másla
- 1-2 KL miso pasty
- pár kapek citronové šťávy
PL=polévková lžíce, KL=kávová lžička
Postup
Večer den předem:
- pohankové kroupy společně se lněným semínkem rozmixujte na mouku – nemusí to být úplně do hladka – a vsypte do misky
- přidejte slunečnicová nebo dýňová semínka, umeocet a vodu, promíchejte, přikryjte talířkem a nechte přes noc odstát při pokojové teplotě
Druhý den:
- přidejte koření Mahá, kmín a sůl, promíchejte a případně ještě dořeďte vodou, pokud je to potřeba – až do konzistence hustšího palačinkového těsta
- rozehřejte pánev na sucho, poté teplotu stáhněte na střední výkon, naběračkou dávkujte těsto a rovnou jej roztírejte na tenké placičky o tloušťce asi jako silnější palačinky – můžete tvořit malé či velké přes celou pánev
- asi po minutce pomocí obracečky vyzkoušejte zda už jde placička lehce odlepit ze dna pánve a pokud ano, obracečkou ji otočte a stejně dopečte z druhé strany
- upečené placky skládejte na talíř a pokud je chcete mít měkké, vždy hned po přidání další hotové přikryjte nějakým poklopem (pokud je chcete mít měkké)
- vymíchejte změklé máslo s miso pastou a přidejte pár kapek citronové šťávy
- vlažné placky potírejte máslem
Tipy:
- placky můžete také podávat jako přílohu k jiným pomazánkám, zelenině, polévkám, guláši či grilování
- můžete je naplnit jako slané palačinky, tortily či tacos
- koření Mahá můžete vyměnit za jiné, popřípadě úplně vynechat i kmín a podávat je na sladko