Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.
SUROVINY
- 1 střední květák
- 1 střední cibule
- 1 větší stroužek česneku
- 1 velká brambora
- 1 plechovka kokosového mléka
- 1 bobkový list
- 1 snítka čerstvého tymiánu
- kousek řasy Kombu – asi 2cm (viz.poznámka)
- čerstvě mletý pepř, ideálně bílý
- muškátový oříšek
- pár kapek citronové šťávy
- sůl
- přepuštěné máslo
- olivový olej
- k podávání čerstvá petrželka a kousek za studena uzeného lososa
Postup
- květák očistěte a omyjte, odlomte kousek a rozeberte jej na malinkaté růžičky (cca 1 plnou hrst)
- zbytek květáku nakrájejte na kousky
- cibuli a česnek nasekejte na kostičky
- rozehřejte hrnec a rozpusťte trochu přepuštěného másla
- vsypte cibuli a při středním výkonu opékejte do sklovata, poté přidejte bobkový list a krátce orestujte
- vsypte nasekaný květák a brambory, dále česnek a opékejte další 2 minutky
- osolte, přidejte kousek řasy Kombu, zalijte vodou tak aby zelenina byla ponořená ale příliš neplavala v tekutině
- přiveďte k mírnému varu, přidejte pár kapek citronové šťávy, čerstvý tymián, plechovku kokosového mléka a vařte do úplného změknutí
- poté odstavte a nechte trochu zchladnout
Mezi tím si připravte vložku do polévky:
- rozehřejte pánev, přidejte lžíci olivového oleje, vsypte zbylé růžičky květáku, jemně osolte a při středním výkonu opečte až začne květák po stranách mírně hnědnout, poté odstavte bokem
- pokud použijete lososa, rozdělte jej na menší plátky (viz.tipy)
- petrželku nasekejte na drobno
Dokončení polévky:
- vyjměte všechno koření a uvařenou řasu Kombu, polévku přemístěte do stolního mixéru a rozmixujte na hladký krém
- dochuťte špetičkou čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku, mletého pepře, solí a pár kapkami citronové šťávy
- vraťte do hrnce a přihřejte
- polévku podávejte s trochou opečeného květáku, plátky lososa a petrželkou
Tipy:
- bramboru nevynechávejte – udělá polévku krémovější
- kokosové mléko můžete vyměnit za poctivou klasickou šlehačku
- čerstvý tymián můžete nahradit špetkou sušeného
- lososa můžete vyměnit za studeným kouřem uzenou rybu nebo plátky parmazánu či nasucho opečené mandle
Pozn.:
- pokud budete polévku mixovat jen ponorným mixérem, nebude tak jemně krémová jako z mixéru stolního
- řasu Kombu je dobré přidávat k tzv. strumigenním potravinám, jako např. ke květáku a to pro správné vstřebávání jódu z potravy