Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.
Suroviny
- 2-3 palice česneku (podle síly česneku a Vaší chuti)
- 1 cibule
- asi 250g moučných brambor (možno namíchat s topinambury)
- asi 1/2 l vody
- asi 1/2 l mléka
- 1 KL či kostka bio zeleninového nebo kuřecího vývaru
- přepuštěné máslo
- nerafinovaná sůl, bílý pepř
- citronová šťáva a kůra
- snítka čerstvého tymiánu
- parmazán nebo pecorino
PL = polévková lžíce, KL = kávová lžička
Postup
- Česnek oloupejte na jednotlivé stroužky a 4 z nich nakrájejte na tenké plátky. Ostatní stroužky nechte celé.
- Rozehřejte vyšší hrnec, rozpusťte máslo, vhoďte plátky česneku a pomalu opečte do zlatova (dejte pozor ať se nespálí) a poté je vyjměte děrovanou naběračkou na talířek – poslouží na ozdobení polévky.
- Pak do hrnce vhoďte ty celé stroužky a zvolna opékejte.
- Jakmile jsou lehce narůžovělé, přidejte nasekanou cibuli, sůl a opět zvolna opékejte až cibule zesklovatí. Přidejte pár kapek citronové šťávy, snítku tymiánu a nakrájené brambory a za občasného promíchání zvolna jemně restujte. Směs nesmí zhnědnout – jen lehce do růžova. Zalijte mlékem, přidejte bílý pepř, vodu a vývar až bude vše potopené a uvařte do měkka. Přidejte pár kapek citronové šťávy a rozmixujte na hladký krém. Dořeďte vodou podle toho jak chcete mít polévku hustou.
- Na talíři posypejte osmaženými plátky česneku a strouhaným pecorinem
Tipy
- vege verzi polévky připravíte použitím rostlinného mléka a pecorino vyměňte třeba za nasucho opečené mandlové plátky
- polévku můžete uvařit jen z vody a na konec zjemnit trochou smetany
- na talíř můžete přidat i klíčky, např. z červeného zelí
- použijete-li zčásti topinambury místo brambor, bude mít polévka mírně zauzenou chuť a velmi prospějete i svému zdraví