Rubriky
Slané

Snadný celozrnný chléb „Symfonie chutí“

Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.

Rozkvas

  • 2 PL žitného kvásku
  • 200g celozrnné žitné mouky 
  • 300ml filtrované vody pokojové teploty

Dále na dokončení těsta

  • 140g ječné celozrnné mouky  (je nejlepší, ale použít můžete i špaldovou, pohankovou apod.)   
  • 1 KL nerafinované soli
  • 1 KL koření Mahá nebo chlebového koření
  • 1 KL celého kmínu
  • Hrst slunečnicových semínek
  • Hrubá sůl na posypání chleba
  • Fermentovaná semena kamutu (červené pšenice, pohanky apod. – nemusí být)
  • Máslo na vytření formy a hr.mouka na vysypání (popř. pečící papír)

PL=polévková lžíce, KL=kávová lžička

Postup na chléb upečený odpoledne

Den předem večer :

  • namočte semínka do vody se špetičkou soli
  • ve velké míse dobře rozmíchejte všechny suroviny na rozkvas, přikryjte a nechte kvasit do rána

Ráno druhý den​:

  • z rozkvasu odeberte 2 PL do čisté sklenice a uložte do lednice na další pečení (takto budete mít vlastně vždy aktivní kvásek bez nutnosti dokrmování, v lednici vydrží max.14dní, ideální je ovšem když pečete alespoň jednou týdně)
  • v sítku propláchněte čistou vodou semínka a fermentovanou obilovinu, pokud ji použijete 
  • do mísy s rozkvasem přidejte všechno koření, sůl, semínka a obilovinu a promíchejte
  • vpracujte ječnou mouku (těsto má řidší konzistenci)
  • formu vytřete máslem, vysypte hrubou moukou a naplňte těstem 
  • zabalte do igelitu a nechejte kynout 8-10hod. v lednici nebo při pokojové teplotě 5-6hod.
  • vyhřejte troubu i s plechem na dně na 250°C 
  • povrch chleba posypte hrubou solí 
  • formu vložte do trouby na spodní rošt a na plech na dně trouby nalijte hrnek horké vody, ihned zavřete dvířka ať se trouba zapaří. Pečte 10min.
  • stáhněte teplotu na 200°C, chléb přikryjte alobalem a pečte 25min. 
  • upečený chléb opatrně vyklopte z formy a nechte vychladnout na mřížce

Tip:

  • semínka můžete použít jakákoliv, např. dýňová
  • chléb je skvělý i s vlašskými ořechy místo semínek

Množství je na chléb o váze cca 0,75kg, pečený ve formě 25×11.