Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.
Rozkvas
- 2 PL žitného kvásku
- 200g celozrnné žitné mouky
- 300ml filtrované vody pokojové teploty
Dále na dokončení těsta
- 140-150g ječné celozrnné mouky (je nejlepší, ale použít můžete i špaldovou, pohankovou apod.)
- 1 KL nerafinované soli
- 1 KL koření Mahá nebo chlebového koření
- 1 KL celého kmínu
- Hrst slunečnicových semínek
- Hrst dýňových semínek
- Hrubá sůl na posypání chleba
- Fermentovaná zrna kamutu (červené pšenice, pohanky apod. – nemusí být)
PL=polévková lžíce, KL=kávová lžička
Postup na chléb upečený odpoledne
Den předem večer :
- ve velké míse dobře rozmíchejte všechny suroviny na rozkvas, přikryjte a nechte při pokojové teplotě zrát do rána
Ráno druhý den:
- z rozkvasu odeberte 2 PL do čisté sklenice, dobře vmíchejte vrchovatou lžičku celozrnné žitné mouky, sklenici uzavřete a uložte do lednice na další pečení (takto budete mít vlastně vždy aktivní kvásek bez nutnosti dokrmování, v lednici vydrží max.14dní, ideální je ovšem když pečete alespoň jednou týdně)
- do mísy s rozkvasem přidejte všechno koření, sůl, semínka a obilovinu a promíchejte
- vpracujte ječnou mouku
- formu vyložte papírem na pečení a naplňte těstem
- zabalte do igelitu a nechejte kynout 12hod. v lednici (možno i déle)
- vyhřejte troubu i s plechem na dně na 250°C
- povrch chleba posypte hrubou solí
- formu vložte do trouby na spodní rošt a na plech na dně trouby nalijte hrnek horké vody, ihned zavřete dvířka ať se trouba zapaří a pečte 10min.
- stáhněte teplotu na 200°C, chléb přikryjte alobalem a pečte 25min.
- upečený chléb opatrně vyklopte z formy a nechte vychladnout na mřížce
Tip:
- fermentovaná zrno můžete vynechat
- chléb je skvělý i s vlašskými ořechy místo semínek
Množství je na chléb o váze cca 0,75kg, pečený ve formě asi 25×11.