Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.
Suroviny
- 1 poctivý farmářský hustý tučný tvaroh 250g (ne měkký z vaničky)
- 1 malá zarovnaná lžička sody
- 3 PL másla, nejlépe přepuštěného
- špetka soli
PL = polévková lžíce, KL = kávová lžička
Postup
- máslo rozpusťte a nechte vychladnout
- tvaroh přeložte do mísy a přisypte sodu
- ručním mixérem s metličkou šlehejte na nízké obrátky až se směs začne začne lesknout – trvá to necelou minutu
- přidejte sůl podle chuti a postupně přilévejte máslo a krátce vyšlehejte
- skladujte v lednici a spotřebujte do týdne
Poznámka: hustota a chuť výsledného produktu záleží na použitém tvarohu, je dobré vyzkoušet různé výrobce – nejchutnější jsou poctivé hutné bio tvarohy ve skle či ty od malých farmářů
Tip
- použít lze samotný nebo do pomazánek, kde můžete přidat bylinky, různá koření, cibulku, vejce, tuňáka apod.
- s třeným česnekem a strouhaným tvrdým sýrem je to vynikající a zdravější varianta klasické česnekové pomazánky na jednohubky
- skvělý i v těstovinách např. v kombinaci s rajčátky, bazalkou a parmazánem
- vynikající je i na chřest či jinou tepelně upravenou zeleninu místo klasické holandské omáčky
- máslo můžete použít jakékoliv, pokud ale použijete to přepuštěné, výsledná chuť bude více připomínat známé Apetito