Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny (od malých farmářů či bio).
Suroviny na tmavé těsto:
- něco přes 200g sladkých datlí (200g bez pecek)
- 200g mandlové mouky
- 2 PL kokosové mouky
- 1 PL karobu
- 1 PL hořkého kakaa
- 2 PL kokosového oleje
- špetička soli a kardamomu
Suroviny na světlé těsto a náplň:
- hrst sušených brusinek (kvalitní celé plody)
- asi 1dcl Portského vína na zalití brusinek
- 200g kokosového krému nebo čistého kokosového másla
- 50g + 2PL strouhaného kokosu
- 1PL medu
- 1KL citronové šťávy
- strouhaný kokos na obalení
KL = kávová lžička, PL = polévková lžíce
Půl dne předem:
- ochutnejte Portské zda je dobré😃
- brusinky propláchněte horkou vodou a zalejte portským
Příprava tmavého těsta:
- brusinky přes sítko slijte do kastrolku, nechte bokem okapat, nálev uchovejte
- datle vypeckujte a vhoďte do sekáčku, zalejte troškou nálevu a nechte pár minut máčet (množství nálevu později upravíte podle tuhosti datlové pasty)
- po změknutí přidejte kokosový olej a rozmixujte na jemnou měkkou pastu
- přeložte do mísy, přisypte obě mouky, karob, kakao, kardamom a sůl a vypracujte kompaktní tužší hmotu (pokud se drolí, dořeďte zbylým nálevem v brusinek)
- těsto položte na potravinovou folii, vytvarujte do hranaté placky a uložte do chladu (ale jen po čas přípravy druhého těsta, protože pokud ztuhne příliš, hůř se tvaruje)
Příprava světlého těsta:
- 50g strouhaného kokosu rozmixujte na trochu jemnější hmotu a vsypte do mísy
- přidejte kokosový krém
- přisypte další 2PL strouhaného kokosu, med a citr.šťávu a vypracujte měkkou kompaktní hmotu ze které vytvořte váleček menšího průměru
Dokončení rolády:
- tmavé těsto vyválejte mezi potravinovou fólií na plát
- odkrojte kraje tak abyste dostali pěkný obdélník (z odkrojených krajů pak uděláte kuličky)
- na něj rozprostřete větší část světlého těsta, zbytek odložte bokem na kuličky
- ke straně od které začnete roládu zamotávat naskládejte brusinky jednu vedle druhé a s pomocí potravinové folie roládu opatrně zamotejte
- pak ze všech stran hojně posypejte strouhaným kokosem a roládu v něm opatrně oválejte
- vše pevně zabalte do folie a uložte do chladu zaležet
Dokončení kuliček:
- ze zbytku světlé hmoty vyválejte váleček menšího průměru, nakrájejte na kousky, do každého zabalte jednu brusinku a vytvořte kuličky
- ze zbytku tmavé hmoty nakrájejte větší kousky, vždy vytvořte placičku (ruce si před tím omastěte trochou kokosového oleje), obalte jí připravenou bílou kuličku a celou ještě oválejte ve strouhaném kokosu
Roládu i kuličky uchovávejte v chladu.
Tipy:
- ty nejsladší a nejměkčí datle za dobrou cenu koupíte v prodejnách s orientálními potravinami
- kokosový krém nebo kokosové máslo běžně koupíte v prodejnách zdravé výživy nebo na internetu, dejte si jen pozor aby bylo skutečně čisté bez jakýchkoli příchutí
- místo Portského vína můžete použít vodu s rumem, případně jen vodu
- každý kokos saje jinak a proto kdyby se bílá hmota moc drobila, nařeďte ji kokosovým mlékem nebo horkou vodou