Rubriky
Drobnosti Slané

Barbecue omáčka

Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.

Suroviny

  • 1 menší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 PL oleje
  • 1 konzerva rajčat
  • 50g melasového cukru Muscovado
  • 1 PL balsamicového octu, nejlépe jablečného
  • 1 PL worchesteru bez konzervantů
  • 1 PL rajčatového protlaku
  • ½ KL chilli
  • 1 KL na bukovém dřevě uzené mleté papriky
  • 1 KL na bukovém dřevě uzené soli
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 1 PL Tamari

​PL = polévková lžíce, KL = kávová lžička

Postup

  • cibulku nasekejte na drobno, česnek na plátky
  • v malém vyšším hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli a opečte do sklovata
  • přidejte nasekaný česnek a opékejte až zrůžoví, cibule už bude také pěkně zlatavá
  • přidejte chilli, uzenou papriku i sůl, promíchejte a zalijte konzervovanými rajčaty
  • přidejte protlak, melasový cukr, balsamico, worchester a za občasného promíchání vařte na minimum asi 30min. 
  • dochuťte černým pepřem, omáčkou Tamari a rozmixujte do hladka
  • nechte vychladnout a poté skladujte v lednici

Tip

  • místo cukru můžete použít oloupané sladké jablko – pak přidejte více uzené papriky a 1 PL melasy Black Strap či javorového sirupu
  • Barbecue omáčku podávejte ke steakům, zelenině, sýrům, do sendvičů, na vejce…