Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.
Suroviny
- 1 menší cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 PL oleje
- 1 konzerva rajčat
- 50g melasového cukru Muscovado
- 1 PL balsamicového octu, nejlépe jablečného
- 1 PL worchesteru bez konzervantů
- 1 PL rajčatového protlaku
- ½ KL chilli
- 1 KL na bukovém dřevě uzené mleté papriky
- 1 KL na bukovém dřevě uzené soli
- čerstvě mletý černý pepř
- 1 PL Tamari
PL = polévková lžíce, KL = kávová lžička
Postup
- cibulku nasekejte na drobno, česnek na plátky
- v malém vyšším hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli a opečte do sklovata
- přidejte nasekaný česnek a opékejte až zrůžoví, cibule už bude také pěkně zlatavá
- přidejte chilli, uzenou papriku i sůl, promíchejte a zalijte konzervovanými rajčaty
- přidejte protlak, melasový cukr, balsamico, worchester a za občasného promíchání vařte na minimum asi 30min.
- dochuťte černým pepřem, omáčkou Tamari a rozmixujte do hladka
- nechte vychladnout a poté skladujte v lednici
Tip
- místo cukru můžete použít oloupané sladké jablko – pak přidejte více uzené papriky a 1 PL melasy Black Strap či javorového sirupu
- Barbecue omáčku podávejte ke steakům, zelenině, sýrům, do sendvičů, na vejce…