Rubriky
Recepty Slané

Červená čočka s balsamikem

Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.

Suroviny

  • 200 ml celé červené čočky
  • 1 PL nepasterovaného jablečného octa nebo 1KL soli
  • 1 střední cibule
  • 1 větší stroužek česneku
  • 1 malá mladá cuketa
  • 1 PL kvalitního aceto balsamico
  • 1 PL dobrého rajského protlaku, nejlépe Concentrato Doppio v tubě 
  • špetka chilli 
  • špetka kurkumy
  • provensálské bylinky 
  • trocha přepuštěného másla a olivového oleje 
  • hrst hoblinek parmazánu
  • uvařená obilovina k podávání – zde bílá quinoa 

KL = kávová lžička, PL = polévková lžíce

Příprava

2 hodiny předem:

  • propláchněte čočku v sítku, pak ji nasypte do skleněné misky, zalijte dvojnásobkem vody, přidejte jablečný ocet, promíchejte a nechte máčet

Po 2 hodinách si připravte:​​

  • čočku slijte, dobře propláchněte čistou vodou a nechte odkapávat v sítku 
  • cibulku nasekejte na drobno, česnek nakrájejte na plátky
  • cuketu nakrájejte i se slupkou na kostičky asi 1×1 cm

Postup

  • v hrnci rozehřejte přepuštěné máslo s olivovým olejem
  • přidejte cibulku, lehce posolte a zvolna opékejte až cibulka začne sklovatět
  • přidejte česnek a vše opečte do růžova 
  • vsypte čočku, krátce promíchejte ať se čočka pěkně rozprostře po dně hrnce a za občasného promíchání asi minutku opékejte 
  • lehce osolte a znovu krátce promíchejte
  • přidejte lžíci protlaku a vše dobře orestujte
  • vmíchejte špetku kurkumy
  • vsypte cuketu a promíchejte
  • přidejte provensálské bylinky, lehce orestujte a zalijte vodou tak aby byla čočka potopená
  • vařte do změknutí čočky – bude to jen pár minutek (v případě potřeby přidejte vodu)
  • nakonec osolte a vmíchejte lžíci octu balsamico
  • odstavte bokem a přiklopené nechte pár minut dojít
  • podávejte s uvařenou quinou, pokapané olivovým olejem a posypané parmazánem

Tipy

  • bylinky zvolte dle své chuti
  • cuketu můžete vyměnit třeba za kedlubnu, papriku, řapíkatý celer, brokolici….
  • místo quinoy můžete použít uvařenou rýži, pohanku nebo zrno ječmene, žita či ovsa