Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.
Suroviny
- 200 ml celé červené čočky
- 1 PL nepasterovaného jablečného octa nebo 1KL soli
- 1 střední cibule
- 1 větší stroužek česneku
- 1 malá mladá cuketa
- 1 PL kvalitního aceto balsamico
- 1 PL dobrého rajského protlaku, nejlépe Concentrato Doppio v tubě
- špetka chilli
- špetka kurkumy
- provensálské bylinky
- trocha přepuštěného másla a olivového oleje
- hrst hoblinek parmazánu
- uvařená obilovina k podávání – zde ječný kuskus
KL = kávová lžička, PL = polévková lžíce
Příprava
2 hodiny předem:
- propláchněte čočku v sítku, pak ji nasypte do skleněné misky, zalijte dvojnásobkem vody, přidejte jablečný ocet, promíchejte a nechte máčet
Po 2 hodinách si připravte:
- čočku slijte, dobře propláchněte čistou vodou a nechte odkapávat v sítku
- cibulku nasekejte na drobno, česnek nakrájejte na plátky
- cuketu nakrájejte i se slupkou na kostičky asi 1×1 cm
Postup
- v hrnci rozehřejte přepuštěné máslo s olivovým olejem
- přidejte cibulku, lehce posolte a zvolna opékejte až cibulka začne sklovatět
- přidejte česnek a vše opečte do růžova
- vsypte čočku, krátce promíchejte ať se čočka pěkně rozprostře po dně hrnce a za občasného promíchání asi minutku opékejte
- lehce osolte a znovu krátce promíchejte
- přidejte lžíci protlaku a vše dobře orestujte
- vmíchejte špetku kurkumy
- vsypte cuketu a promíchejte
- přidejte provensálské bylinky, lehce orestujte a zalijte vodou tak aby byla čočka potopená
- vařte do změknutí čočky – bude to jen pár minutek (v případě potřeby přidejte vodu)
- nakonec osolte a vmíchejte lžíci octu balsamico
- odstavte bokem a přiklopené nechte pár minut dojít
- podávejte s uvařeným kuskusem, pokapané olivovým olejem a posypané parmazánem
Tipy
- bylinky zvolte dle své chuti
- cuketu můžete vyměnit třeba za kedlubnu, papriku, řapíkatý celer, brokolici….
- místo ječného kuskusu můžete použít uvařenou rýži, pohanku nebo zrno ječmene, žita či ovsa