Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.
Suroviny:
- silný maso-kostní vývar, asi 2l – viz. Vývar plný kolagenu
- kousky masa z vývaru, pokud je máte
- mrkev, petržel a celer v poměru 1:1:1
- mražený zelený hrášek nebo mladý zelený bob
- kvalitní či domácí nudle (pšeničné, rýžové, pravé soba…apod.-zde bio špaldové)
- bio či domácí vejce –1 ks na 1 porci
- velká cibule
- přepuštěné máslo na opečení cibule
- bio shoyu nebo kvalitní sojová omáčka
- sezamové semínko, nejlépe černé
- chilli paprička čerstvá nebo sušená
- sůl, pepř
- kvalitní nepasterované miso
- mladá cibulka nebo pórek
- bylinky dle chuti – petrželka, pažitka či koriandr
Postup:
- oloupejte cibuli a nakrájejte ji na čtvrtkolečka
- v rendlíku zahřejte kousek přepuštěného másla a za občasného promíchání opečte cibuli do růžova, pak odstavte a ihned přidejte slušnou dávku shoyu (na 1 velkou cibuli asi 2PL) a párkrát promíchejte až se cibule obalí
- předem uvařený maso-kostní vývar zbavený přebytečného tuku začněte zahřívat v hrnci
- očistěte a nakrájejte nebo nahrubo nastrouhejte kořenovou zeleninu a uvařte ji rovnou ve vývaru (zeleninu uvařte jen tak napůl, v chladnoucím vývaru ještě dojde tak ať není rozvařená)
- mezi tím zvlášť uvařte nudle a hrášek či boby, uvařené pak vsypte do hotové polévky
- také připravte vejce jako zastřené, na hniličku nebo volské oko, se žloutkem částečně či úplně uvařeným – prostě tak jej máte rádi
- nasekejte bylinky, mladou cibulku nebo pórek a chilli papričku
Servírování:
- do hrnku nalijte naběračku horkého vývaru a v ní rozmíchejte 2 vrchovaté lžíce misa, poté celý obsah vmíchejte zpět do hrnce s polévkou
- do misky nebo hlubokého talíře dejte porci nudlí a zalijte horkým vývarem se zeleninou
- navrch položte uvařené vejce
- vše zasypte bylinkami, cibulkou nebo pórkem, sezamovým semínkem a přidejte chilli papričku
- nakonec vložte lžičku osmažené cibulky a přidejte nasekané maso z vývaru, pokud je máte
- dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem
Tipy:
- miso ani restovanou cibuli na shoyu nevynechávejte – právě tyto ingredience dodají jídlu ten pravý šmrnc
- samozřejmě můžete použít i jiný druh misa, např. sojové, rýžové, ječmenné..
- aby si pasta miso zachovala všechny své cenné látky, nikdy ji nevařte
- místo nudlí lze použít např. drobení, jáhly, kuskus, pohanku apod.
- do polévky také můžete přidat na plátky nakrájené žampiony (vařte společně se zeleninou) nebo předem uvařené jiné houby jako hlívu, shiitake či jidášovo ucho
- na talíři můžete polévku posypat i klíčky (mungo, ředkvičky, alfa alfa apod.)