Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.
Suroviny
- 3-4 mladé cuketky
- 4 vejce
- Sůl
- pepř
- Velká hrst strouhaného sýra
Na náplň možno vybrat asi 200g, například:
- domácí tavený sýr
- nebo
- tvaroh, ricotta nebo čerstvý sýr ochucený bylinkami, kořením, česnekem apod.
- 1 sterilovaná červená paprika (můžete vynechat či zvolit něco jiného)
Postup
- Cuketky omyjte a část odložte bokem – jednu celou a z druhé jen asi polovinu
- Zbylé cukety nastrouhejte nahrubo, osolte a nechejte pár minut pustit šťávu
- Mezi tím odložené cukety nakrájejte na tenká kolečka
- Z nastrouhaných cuket dobře vymačkejte šťávu, přidejte vejce, pepř a prošlehejte vidličkou
- Vmíchejte strouhaný sýr
- Předehřejte troubu na 180°C
- Plech vyložte pečícím papírem a na něj rozprostřete cuketovo-sýrovou směs
- Na takto připravený základ klaďte připravená kolečka zbylých cuket – pěkně těsně jednu vedle druhé
- Pečte asi 20 min. až hmota zpevní
- Mezi tím si připravte náplň dle Vaší volby – smíchejte např. tvaroh či ricottu s bylinkami, česnekem (pokud máte rádi, umíchejte i budapešťskou pomazánku) nebo si připravte doma vlastní probiotický krém či tavený sýr (viz. recept Domácí tavený sýr)
- Po vychladnutí placku otočte a sloupněte z ní pečící papír
- Potřete náplní dle chuti, poklaďte proužky červené sterilované papriky a smotejte v roládu
Podávat můžete jako předkrm nebo třeba s kváskovým chlebem jako lehkou večeři.