Rubriky
Slané

Cuketová roláda

Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.

Suroviny

  • 3-4 mladé cuketky
  • 4 vejce 
  • Sůl
  • pepř
  • Velká hrst strouhaného sýra

Na náplň možno vybrat asi 200g, například:

  • domácí tavený sýr 
  • nebo
  • tvaroh, ricotta nebo čerstvý sýr ochucený bylinkami, kořením, česnekem apod.
  • 1 sterilovaná červená paprika (můžete vynechat či zvolit něco jiného)

Postup

  • Cuketky omyjte a část odložte bokem – jednu celou a z druhé jen asi polovinu
  • Zbylé cukety nastrouhejte nahrubo, osolte a nechejte pár minut pustit šťávu
  • Mezi tím odložené cukety nakrájejte na tenká kolečka
  • Z nastrouhaných cuket dobře vymačkejte šťávu, přidejte vejce, pepř a prošlehejte vidličkou
  • Vmíchejte strouhaný sýr 
  • Předehřejte troubu na 180°C
  • Plech vyložte pečícím papírem a na něj rozprostřete cuketovo-sýrovou směs
  • Na takto připravený základ klaďte připravená kolečka zbylých cuket – pěkně těsně jednu vedle druhé
  • Pečte asi 20 min. až hmota zpevní
  • Mezi tím si připravte náplň dle Vaší volby – smíchejte např. tvaroh či ricottu s bylinkami, česnekem (pokud máte rádi, umíchejte i budapešťskou pomazánku) nebo si připravte doma vlastní probiotický krém či tavený sýr (viz. recept Domácí tavený sýr)
  • Po vychladnutí placku otočte a sloupněte z ní pečící papír
  • Potřete náplní dle chuti, poklaďte proužky červené sterilované papriky a smotejte v roládu

Podávat můžete jako předkrm nebo třeba s kváskovým chlebem jako lehkou večeři.​