Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.
Suroviny
- 1 mrkev
- 1 petržel
- Kousek celeru bulvy
- Kousek čerstvého fenyklu
- 8ks růžičkových kapustiček
- 3 PL přepuštěného másla
- Asi 1 l vody
- Špetka soli
- Pár kapek citronové šťávy
- 1 PL miso pasty
- Sušené či čerstvé bylinky dle chuti – kvalitní sušená směs koření na bylinkové máslo nebo petrželka, pažitka, bazalka, máta apod.
- Kousek ovčí brynzy (můžete zaměnit – viz. tipy)
PL = polévková lžíce, KL = kávová lžička
Postup
- Všechnu zeleninu očistěte a nakrájejte na kousky
- Rozehřejte hrnec a přidejte přepuštěné máslo
- Přidejte mrkev, celer a petržel a chvilku restujte
- Přisypte fenykl a růžičkovou kapustu
- Opět chvilku restujte, okořeňte bylinkami, promíchejte, zalejte vodou a uvařte do měkka
- Jakmile je zelenina měkká, polévku odstavte a nechte trochu zchladnout
- Poté ji vlijte do stolního mixéru či smoothie makeru, přidejte miso pastu, trošku soli, pár kapek citronové šťávy a rozmixujte ji úplně do hladka (můžete použít jen ponorný mixér, polévka ale nebude tak sametově hladká), případně dořeďte vroucí vodou podle toho jak chce mít krém hustý
- Servírujte na talíř, posypte čerstvými bylinkami a nadrobte kousek brynzy
Tipy
- Sušené koření či bylinky použijte dle libosti, jen s množstvím opatrně ať nepřebijete chuť zeleniny
- Zeleninu můžete libovolně kombinovat dle chuti a dostupnosti v sezóně, použít můžete i kvalitní mraženou zeleninovou směs
- Můžete přidat i nafermentované pohankové kroupy, uvařenou quinou či jinou obilovinu nebo kváskový chléb, také vejce, sýr nebo kousek masa a vytvořit tak kompletní talíř
- ! Miso nikdy nevařte ani nezahřívejte na bod varu – přišli byste o drahocenné enzymy, probiotika a některé vitamíny