Rubriky
Drobnosti Slané

Pesto z medvědího česneku

Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.

Suroviny

  • velký svazek medvědího česneku – asi 100g
  • 250 ml panenského olivového oleje + troška navíc na zalití skleniček
  • 60 g dýňových semínek
  • velká špetka soli
  • špetka bílého pepře
  • 1/2 KL citronové pasty, popř. troška citronové šťávy a kůry

​PL = polévková lžíce, KL = kávová lžička

Půl dne předem

  • dýňová semínka v sítku propláchněte, zalijte dvojnásobkem vody, přidejte špetku soli a nechte při pokojové teplotě máčet

Příprava pesta

  • medvědí česnek properte ve vodě a osušte, narušené lístky odstraňte
  • dýňová semínka slijte a v cedníku propláchněte čistou vodou
  • do výkonného mixéru nalijte 100 ml oleje, přidejte okapaná semínka a rozmixujte do hladka
  • k pastě přidejte zbylých 150 ml oleje, sůl, bílý pepř, citronovou pastu a medvědí česnek
  • rozmixujte na jemnou nebo hrubší pastu, podle toho co máte radši
  • malé zavařovací skleničky vypláchněte vroucí vodou, vysušte a naplňte je hotovým pestem
  • povrch zalijte olejem, aby se zamezilo přístupu vzduchu a pesto se nekazilo
  • skladujte v lednici – vydrží takto asi půl roku
  • ! na odebírání pesta použijte vždy čistou lžičku a poté povrch uhlaďte a znovu zalijte troškou oleje aby se nekazilo

Tip

  • pesto je vynikající jako dip k těstovinám, vejcím, sýrům či masu, do polévek či salátů, na sendviče apod.
  • místo dýňových semínek je možné použít slunečnicová semínka, kešu ořechy nebo piniová semínka-ta nemusíte máčet
  • dip můžete také dochutit strouhaným parmazánem či lahůdkovým pestem – počítejte ale s tím, že pak bude mít kratší trvanlivost