Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.
Suroviny
- velký svazek medvědího česneku – asi 100g
- 250 ml panenského olivového oleje + troška navíc na zalití skleniček
- 60 g dýňových semínek
- velká špetka soli
- špetka bílého pepře
- 1/2 KL citronové pasty, popř. troška citronové šťávy a kůry
PL = polévková lžíce, KL = kávová lžička
Půl dne předem
- dýňová semínka v sítku propláchněte, zalijte dvojnásobkem vody, přidejte špetku soli a nechte při pokojové teplotě máčet
Příprava pesta
- medvědí česnek properte ve vodě a osušte, narušené lístky odstraňte
- dýňová semínka slijte a v cedníku propláchněte čistou vodou
- do výkonného mixéru nalijte 100 ml oleje, přidejte okapaná semínka a rozmixujte do hladka
- k pastě přidejte zbylých 150 ml oleje, sůl, bílý pepř, citronovou pastu a medvědí česnek
- rozmixujte na jemnou nebo hrubší pastu, podle toho co máte radši
- malé zavařovací skleničky vypláchněte vroucí vodou, vysušte a naplňte je hotovým pestem
- povrch zalijte olejem, aby se zamezilo přístupu vzduchu a pesto se nekazilo
- skladujte v lednici – vydrží takto asi půl roku
- ! na odebírání pesta použijte vždy čistou lžičku a poté povrch uhlaďte a znovu zalijte troškou oleje aby se nekazilo
Tip
- pesto je vynikající jako dip k těstovinám, vejcím, sýrům či masu, do polévek či salátů, na sendviče apod.
- místo dýňových semínek je možné použít slunečnicová semínka, kešu ořechy nebo piniová semínka-ta nemusíte máčet
- dip můžete také dochutit strouhaným parmazánem či lahůdkovým pestem – počítejte ale s tím, že pak bude mít kratší trvanlivost