Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.
Na knedlíčky:
asi 25 ks
- 400g Ricotty
- 2 vejce
- 60g pohankové krupice + trocha na obalení knedlíčků
- 40g hladké pohankové mouky
- 20 g Psyllia
- 100 g jemně strouhaného Parmazánu nebo Pecorina
- Špetka nerafinované soli
- 1/2 KL kurkumy
- muškátový oříšek
Na salsu:
- 2 plechovky kvalitních sekaných konzervovaných rajčat
- 1 PL kvalitního rajčatového protlaku
- 1 PL nakrájených oliv Kalamata
- 1 PL kaparů
- 2 PL olivového oleje
- 2 PL nerafinovaného třtinového cukru
- špetka soli
- čerstvě mletý pepř
- nasekaná petrželka nebo bazalka
- pár kapek citronové šťávy
Na dokončení:
- plátky parmazánu
PL = polévková lžíce, KL = kávová lžička
Postup
- Ricottu vložte do mísy a utřete do hladka ať v ní nejsou kousky
- přidejte vejce, kurkumu, pár strouhnutí mušk.oříšku a sůl a krátce rozmixujte na krém
- vsypte strouhaný parmazán, krupici, mouku, psyllium a špachtlí vymíchejte těsto a uložte jej do lednice na 20min. odpočinout
- mezi tím si připravte salsu: do vyššího hrnce vlijte 1 PL olivového oleje, přidejte protlak a restujte asi 1 min.
- přidejte cukr a nechte jej rozpustit
- vlijte všechna rajčata, přidejte sůl a pepř a při mírné teplotě nechte jemně probublávat asi 15 min., občas promíchejte a pokud by se rajčata začala připalovat, přidejte trošku vody
- do hotové salsy vmíchejte nasekané olivy, kapary, petrželku, 1 PL olivového oleje a pár kapek citronové šťávy, odstavte a přikryjte pokličkou
- do velkého hrnce vlijte vodu a dejte ji vařit
- mezi tím z připravené směsi tvarujte knedlíčky asi o velikosti golfových míčků (na dávkování můžete použít třeba malou zmrzlinovou lžíci) a každý knedlíček obalte v trošce pohankové krupice
- vroucí vodu osolte a vkládejte do ní knedlíčky
- jakmile vyplavou na hladinu, povařte 2min. a pak vybírejte na velký talíř pokrytý papírovou utěrkou
- knedlíčky nechte zcela vychladnout – tím trochu ztuhnou
Dokončení:
- do kastrolku vložte potřebné množství salsy (podle počtu porcí), přidejte knedlíčky a jemně prohřejte
- přeložte na talíř a každou porci posypejte látky Parmazánu
Tipy:
- místo Ricotty můžete použít i kvalitní hustý tvaroh
- knedlíčky můžete i opéct na trošce olivového oleje a pak teprve servírovat na salsu, popřípadě salsu úplně vynechat a podávat jen se salátem