Rubriky
Slané

Vývar plný kolagenu

Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.

Suroviny do pomalého hrnce o objemu 6l

Bio hovězí, telecí či jehněčí:
  • 2-3ks morkové kosti 
  • 1ks (asi 1kg) nízkého či vysokého žebra s kostí, popř. hrudí s kostí, harfa apod.
  • 2-3ks kloubů, pokud možno rozříznutých
  • kus oháňky
A dále:
  • 1 velká cibule se slupkou rozkrojená napůl
  • 1 česnek se slupkou
  • 1 silný plátek zázvoru
  • 2 velké bobkové listy
  • kousíček chilli papričky
  • 5 kuliček Nového koření
  • 1 velká polévková lžíce jablečného octu
  • nerafinovaná sůl špetka

Postup

  • rozpalte troubu na 180°C
  • kosti a maso omyjte a vložte na plech s pečícím papírem, přidejte cibuli rozkrojenou napůl, celý stroužek česneku a pečte asi 30min. až kosti začnou mírně hnědnout
  • pod tekoucí vodou opláchněte z kostí a masa vysráženou bílkovinu a společně s cibulí a česnekem vložte do nádoby pomalého hrnce
  • přidejte všechno koření
  • zalijte studenou vodou tak aby vše bylo akorát ponořené a přidejte jablečný ocet a sůl 
  • zapněte na Low (st.1) na 8 hod.
  • po 8 hod. zkontrolujte zda je maso měkké a pokud ano tak z něj odstraňte případné kosti (ty vraťte zpět do hrnce) a maso uložte na talíř, přikryjte folií aby neosychalo a nechte úplně vychladnout, poté přemístěte do lednice (můžete je pak uložit do dózy a zalít hotovým vývarem, až bude uvařený a vychladlý – maso tak nebude vysychat)
  • hrnec znovu zapněte a vařte dalších 8hod. – můžete i déle
  • po dovaření vývar přeceďte do hrnce, nechte vychladnout a poté uložte ztuhnout do lednice
  • před použitím vývaru odeberte z povrchu ztuhlý tuk a želatinový vývar použijte dle libosti  
Želatinový vývar použijte jako:
  • přípravu bujónu – redukcí, tedy svařením asi na čtvrtinu, pak je třeba zamrazte jako ledové kostky (později Vám dobře poslouží pro zesílení chuti omáček a šťáv)
  • polévku – povařte se zeleninou, přidat můžete i mořské řasy, jáhly, nudle či drobení, do talíře pak i bylinky….
  • Pho Bo či Ramen po česku – viz. Český ramen z Moravy
  • lék – po několik dní za sebou vypijte každý den alespoň jeden hrnek čistého horkého vývaru 

Tipy

  • vývar v první fázi můžete táhnout i déle, klidně přes noc, pokud nebudete vařit i s masem k podávání nebo případné rozvařené kousky masa na kostech můžete použít na masové knedlíčky
  • ocet nevynechávejte – naruší strukturu kostí a kloubů a díky tomu se do vývaru uvolní více kolagenu a dalších prospěšných látek (a nebojte, kyselý nebude)
  • pokud maso předem nechcete opékat v troubě, je potřeba v průběhu vaření sbírat pěnu z povrchu aby polévka nebyla zakalená
  • podobně můžete uvařit i vývar z drůbežích či rybích kostí či zeleniny (zeleninový vařte asi 4-6hod.)

Takto vypadá správně uvařený vývar po ztuhnutí