Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.
SUROVINY
- 100 ml loupané červené čočky
- 100 ml loupané žluté čočky
- 1 velká mrkev
- 1 velká petržel
- 1 malý celer
- 1 malá cibule
- Přepuštěné máslo nebo vhodný rostlinný olej
- 2 kuličky Nového koření
- 2 bobkové listy
- ½ KL sušených fenyklových semínek
- Černý pepř
- Sůl
- Špetka kurkumy
- 2 PL nepasterovaného Kimchi misa (popř. 2 PL nepasterovaného misa + 2 PL Kimchi)
KL=kávová lžička, PL=polévková lžíce
Postup
- Čočku propláchněte v sítku
- Kořenovou zeleninu nahrubo nastrouhejte
- Rozehřejte hrnec a vhoďte přepuštěné máslo
- Vsypte nastrouhanou kořenovou zeleninu a chvíli restujte
- Přidejte celou oloupanou cibuli a promíchejte
- Okořeňte fenyklovým semínkem, Novým kořením, bobkovým listem a černým pepřem a orestujte
- Zalijte vodou tak aby bylo vše jen lehce potopené a uvařte do měkka, případně v průběhu vaření trochu vody přidejte
- Jakmile je zelenina i čočka měkká, hrnec odstavte
- Odeberte trochu tekutiny z polévky, dobře v ní rozmíchejte miso a vlijte zpět do hrnce (už dál nevařte)
- Vmíchejte kurkumu, případně dosolte a podávejte
Tipy:
- nemáte-li žlutou čočku, můžete polévku uvařit jen z čočky červené – důležité je aby čočka byla loupaná (šetří zažívání)
- místo sušených fenyklových semínek můžete použít i fenykl čerstvý – pak jej orestujte společně se zeleninou
- miso kupujte jen živé, nepasterované a nejlépe to, které je kvašené ve dřevěné kádi, ne v nerezu – takové obsahuje maximum probiotik, laktobacilů, vitamínů a minerálů, enzymů a dalších prospěšných látek, které podporují a ozdravují zažívání i celé tělo