Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.
SUROVINY
- 1 vejce
- asi 30g čerstvého zeleného – kopřivy (předem spařené horkou vodou) či medvědí česnek, popř. špenát, petrželka nebo jejich mix.
- ½ KL soli
- špetka kurkumy
- čerstvě mletý pepř
- 8-10 vrchovatých PL polohrubé bio špaldové mouky
PL = polévková lžíce, KL = kávová lžička
Postup
- vejce vyklepněte do malého mixéru nebo sekáčku
- přidejte omyté a osušené zelené, sůl, pepř a špetku kurkumy
- rozmixujte co nejvíce do hladka
- přidejte 2/3 mouky a znovu promixujte až vznikne tuhá hmota
- zbylou 1/3 mouky vysypte na vál, přidejte směs z mixéru a rukama vypracujte tužší těsto (více tuhé strouhejte na struhadle, méně tuhé můžete protlačovat přes síto na halušky nebo špecle viz. dále)
- A) tuhé těsto nastrouhejte přímo na vále na hrubém struhadle a rozprostřete jej aby se kousky zbytečně neslepovaly. Pak do většího hrnce nalijte asi 3l vody a jakmile začne vřít, osolte ji, vsypte drobení a vařte 4min., poté děrovanou naběračkou vyberte na talíř a nechte zchladnout.
- NEBO
- B) do většího hrnce nalijte asi 3l vody, a jakmile začne vřít, osolte ji a protlačujte těsto přes síto na halušky a vařte 5min. Po uvaření vyjměte děrovanou naběračkou na talíř a nechte zchladnout.
Tipy:
- pokud se vám kousky při strouhání hodně slepily, jednoduše je po uvaření roztrhejte vidličkou
- předem uvařené drobení můžete zamrazit nebo uchovávat v lednici asi 5dní