Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.
SUROVINY
- 200g hladké špaldové mouky
- 1 KL sody
- 1 KL sušené třtinové šťávy (Panela, Rapadura, Sucanat apod.)
- 1 KL nerafinované soli
- 180-200g poctivého hustého smetanového jogurtu
- 2 PL olivového oleje
- případně troška vody – viz. dále
- na potření olivový olej, sušený česnek, sůl
PL = polévková lžíce, KL = kávová lžička
Postup
- v míse smíchejte mouku, sodu, cukr a sůl
- přidejte jogurt a olivový olej
- zpracujte vláčné těsto, případně přidejte trochu vody (každá mouka saje jinak, proto konzistenci upravte tak abyste dostali jemné těsto které se ještě trošku lepí na ruce)
- olejem vytřete mísu, potřete si i ruce a těsto zpracujte do pěkného bochánku, v míse jej oválejte ať povrch neosychá
- mísu přikryjte utěrkou a uložte na teplém místě 30min. až hodinu
- vál nebo silikonovou podložku a ruce si potřete olejem
- těsto si rozdělte na malé bochánky (z uvedeného množství asi 8ks) rukama každý roztáhněte a vytvarujte delší placku
- rozpalte pánev
- vložte placku na pánev, přikryjte pokličkou a nechte asi 45sec. péct
- poté placku otočte a už bez poklice dopečte asi 30sec.
- horké potřete olivovým olejem, posypejte sušeným česnekem a solí
- nejlepší jsou teplé a křupavé
Tipy:
- do těsta můžete zapracovat bylinky, česnek nebo třeba strouhaný sýr
- místo sušeného česneku můžete použít utřený stroužek čerstvého