Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.
SUROVINY
- 1 hrnek klíčených ovesných nebo pohankových vloček
- ½ hrnku směsi dýňových a slunečnicových semínek
- 1 PL lahůdkového droždí
- 2 PL Tamari omáčky
- 2 PL kvalitního olivového oleje
- 1 KL javorového sirupu
- Pár kapek citronové šťávy
- Špetka muškátového květu nebo oříšku
- Špetka kurkumy
- 1/2 KL + velká špetka nerafinované mořské soli
- 1 PL bílého sezamu
- 1 PL černého sezamu
PL = polévková lžíce, KL = kávová lžička
Postup
Půl dne předem:
- dýňová a slunečnicová semínka vsypte do misky, zalijte vodou, přidejte velkou špetku soli, přikryjte talířkem a nechte při pokojové teplotě namáčet
Příprava:
- po namáčení semínka slijte a v sítku propláchněte, trochu osušte např. v papírové utěrce a nasypte do mísy
- přidejte vločky a lahůdkové droždí a promíchejte
- předehřejte horkovzdušnou troubu na 130°C
- zvlášť v hrnečku prošlehejte Tamari omáčku s olejem, javorovým sirupem, citronovou šťávou, veškerým kořením a solí
- připravenou směs z hrnečku vlijte ke směsi vloček a vše dobře promíchejte
- plech vyložte papírem na pečení a směs na něj rozprostřete
- pečte 15min., poté dobře promíchejte a pečte dalších 15min.
- znovu promíchejte, přisypte sezam, pečte dalších 5-15min.(dobu pečení upravte podle toho, aby směs nebyla vlhká ale ani spálená)
- upečenou granolu nechte úplně vychladnout – ještě trochu vyschne a bude křupavá, poté uchovávejte v uzavřené nádobě
Tipy:
- výborná je jako sypání do krémových polévek, na zeleninu či různé směsi
- granolu lze namíchat z různých druhů vloček, semínek či oříšků, taktéž koření můžete přidat jakékoliv máte rádi
- do směsi připravené před pečením můžete přidat i lehce našlehaný bílek
- klíčené vločky nebo-li vločky s klíčky mám nejraději jemné, bio od Natural Jihlava 🙂