Rubriky
Slané

Kvásková focaccia

Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio

Rozkvas

  • 1 PL žitného kvásku
  • 55g hladké pšeničné mouky 
  • 55g filtrované vody pokojové teploty

Na těsto na autolýzu

  • 1 hrnek semolinové mouky   
  • 3 hrnky hladké pšeničné nebo špaldové mouky
  • 2 hrnky teplé vody

Dále na dokončení těsta

  • 2 PL olivového oleje
  • 2 KL soli

Na dochucení – posypání povrchu

  • olivový olej
  • hrubší sůl
  • bylinky dle chuti – rozmarýn, oregano či tymián
  • popřípadě i olivy kalamata, sušená rajčata naložená v oleji, česnek

PL=polévková lžíce, KL=kávová lžička

Postup

Večer dva dny předem:

  • v míse smíchejte vše na rozkvas, přikryjte ji a nechte přes noc kvasit při pokojové teplotě

Ráno den před pečením​:

  • do mísy robota vložte vše na autolýzu – semolinu, hl.mouku a teplou vodu, chvíli hněťte a přikryté nechte 2hod. ustát
  • z rozkvasu odeberte 2 PL do čisté sklenice a uložte do lednice na další pečení (takto budete mít vlastně vždy aktivní kvásek bez nutnosti dokrmování, v lednici vydrží max.14dní, ideální je ovšem když pečete alespoň jednou týdně)
  • poté přidejte zbylý rozkvas a vše na dokončení těsta – olivový olej a sůl a v robotu hněťte na minimum do chvíle, až se těsto začne odlepovat od stěn – tento proces může trvat 5-15min. 
  • čistou mísu nebo krabičku vytřete olivovým olejem, přeložte do ní vypracované těsto, přikryjte a nechte kynout při pokojové teplotě 2-3hod.
  • mezi tím těsto jemně překládejte jako psaníčko vždy po 30min.: 
  • jednou rukou chytněte mísu, prsty druhé ruky smočte v oleji, chytněte těsto z jedné strany, vytáhněte jej nahoru a přeložte do středu
  • pootočte mísu a znovu vytáhněte těsto a opět přeložte do středu
  • celý proces opakujte až takto těsto popřekládáte ze všech stran a dále celou dobu kynutí, vždy mísu přikryjte ať těsto neosychá
  • pak vložte do lednice kynout 12-24hod. – až těsto alespoň zdvojnásobí objem

V den pečení​:

  • velký plech s vyšším okrajem vytřete olivovým olejem
  • těsto z lednice vylijte na plech a naolejovanýma rukama jej rovnoměrně rozprostřete na placku jen asi 1-2cm vysokou 
  • povrch posypte hrubou solí a bylinkami, popř. i kousky sušených rajčat, nasekaným česnekem a olivami, hojně pokapejte olivovým olejem (popř. olejem z naložených rajčat) a prsty do těsta dělejte důlky až na dno pekáče, ať se olej a občas i zelenina s bylinkami dostanou hlouběji do těsta
  • odložte bokem a v teple nechte odpočívat a znovu kynout alespoň hodinu
  • mezi tím vložte na dno trouby plech (popř. nějakou nádobu kam později nalejete vodu na zapaření trouby), na spodní mřížku vložte kámen na pečení (nebo druhý plech) a rozpalte troubu na 250°C a nechte ji pořádně vyhřát
  • na rozpálený kámen vložte plech s focacciou a na spodní plech vlijte hrnek horké vody a ihned troubu zavřete ať se trouba zapaří
  • pečte 10min.
  • poté stáhněte teplotu na 200°C a dopečte dalších 10min. do lehce zlatavé barvy
  • po upečení ještě horkou focacciu pokapejte olivovým olejem

Tipy:

  • focaccia je výborná jen s olejem a solí, posypaná rozmarýnem jako příloha k salátu, grilování apod.
  • můžete přidat i kousky sýra, ančoviček, ořechů, pečených paprik apod. a podávat jako chuťovku k vínu