Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio
Rozkvas
- 1 PL žitného kvásku
- 55g hladké pšeničné mouky
- 55g filtrované vody pokojové teploty
Na těsto na autolýzu
- 1 hrnek semolinové mouky
- 3 hrnky hladké pšeničné nebo špaldové mouky
- 2 hrnky teplé vody
Dále na dokončení těsta
- 2 PL olivového oleje
- 2 KL soli
Na dochucení – posypání povrchu
- olivový olej
- hrubší sůl
- bylinky dle chuti – rozmarýn, oregano či tymián
- popřípadě i olivy kalamata, sušená rajčata naložená v oleji, česnek
PL=polévková lžíce, KL=kávová lžička
Postup
Večer dva dny předem:
- v míse smíchejte vše na rozkvas, přikryjte ji a nechte přes noc kvasit při pokojové teplotě
Ráno den před pečením:
- do mísy robota vložte vše na autolýzu – semolinu, hl.mouku a teplou vodu, chvíli hněťte a přikryté nechte 2hod. ustát
- z rozkvasu odeberte 2 PL do čisté sklenice a uložte do lednice na další pečení (takto budete mít vlastně vždy aktivní kvásek bez nutnosti dokrmování, v lednici vydrží max.14dní, ideální je ovšem když pečete alespoň jednou týdně)
- poté přidejte zbylý rozkvas a vše na dokončení těsta – olivový olej a sůl a v robotu hněťte na minimum do chvíle, až se těsto začne odlepovat od stěn – tento proces může trvat 5-15min.
- čistou mísu nebo krabičku vytřete olivovým olejem, přeložte do ní vypracované těsto, přikryjte a nechte kynout při pokojové teplotě 2-3hod.
- mezi tím těsto jemně překládejte jako psaníčko vždy po 30min.:
- jednou rukou chytněte mísu, prsty druhé ruky smočte v oleji, chytněte těsto z jedné strany, vytáhněte jej nahoru a přeložte do středu
- pootočte mísu a znovu vytáhněte těsto a opět přeložte do středu
- celý proces opakujte až takto těsto popřekládáte ze všech stran a dále celou dobu kynutí, vždy mísu přikryjte ať těsto neosychá
- pak vložte do lednice kynout 12-24hod. – až těsto alespoň zdvojnásobí objem
V den pečení:
- velký plech s vyšším okrajem vytřete olivovým olejem
- těsto z lednice vylijte na plech a naolejovanýma rukama jej rovnoměrně rozprostřete na placku jen asi 1-2cm vysokou
- povrch posypte hrubou solí a bylinkami, popř. i kousky sušených rajčat, nasekaným česnekem a olivami, hojně pokapejte olivovým olejem (popř. olejem z naložených rajčat) a prsty do těsta dělejte důlky až na dno pekáče, ať se olej a občas i zelenina s bylinkami dostanou hlouběji do těsta
- odložte bokem a v teple nechte odpočívat a znovu kynout alespoň hodinu
- mezi tím vložte na dno trouby plech (popř. nějakou nádobu kam později nalejete vodu na zapaření trouby), na spodní mřížku vložte kámen na pečení (nebo druhý plech) a rozpalte troubu na 250°C a nechte ji pořádně vyhřát
- na rozpálený kámen vložte plech s focacciou a na spodní plech vlijte hrnek horké vody a ihned troubu zavřete ať se trouba zapaří
- pečte 10min.
- poté stáhněte teplotu na 200°C a dopečte dalších 10min. do lehce zlatavé barvy
- po upečení ještě horkou focacciu pokapejte olivovým olejem
Tipy:
- focaccia je výborná jen s olejem a solí, posypaná rozmarýnem jako příloha k salátu, grilování apod.
- můžete přidat i kousky sýra, ančoviček, ořechů, pečených paprik apod. a podávat jako chuťovku k vínu