Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.
SUROVINY
- 2 velké, předem uvařené brambory ve slupce
- 2 malé cukety
- Velká hrst mraženého hrášku
- 3 mladé cibulky
- Kus přepuštěného másla
- 4 velká vejce
- Sůl
- Pepř
- Uzená mletá paprika
- Bylinky dle chuti – petrželka, pažitka
- Strouhaný parmazán
Postup
- Předehřejte troubu na 175°c
- Předem uvařené, oloupané brambory nakrájejte na kousky
- Cukety omyjte a nakrájejte na stejně velké kousky jako brambory
- Rozehřejte široký rendlík nebo pánev, kterou můžete vložit do trouby, a vložte kus přepuštěného másla
- Vsypte brambory a cuketu a na mírné teplotě minutku opékejte
- Mezi tím v sítku propláchněte mražený hrášek a nechte jej okapat
- Bylinky nasekejte
- Oddělte bílky od žloutků, přidejte do nich velkou špetku soli a vyšlehejte je do pevného sněhu
- Do žloutků přidejte sůl, pepř a uzenou mletou papriku a prošlehejte je ať se spojí s kořením
- Špachtlí jemně vmíchejte ochucené žloutky do sněhu z bílků
- Ke směsi brambor a cukety přidejte hrášek a nasekané bylinky, promíchejte a odstavte
- Jemně ale rychle vmíchejte směs žloutků s bílky, povrch posypte strouhaným parmazánem a vložte do trouby
- Pečte 5 min., poté nechte skoro vychladnout
- Podávejte vlažné, nejlépe s domácí kvašenou zeleninou, kimchi nebo kysaným zelím
Tipy:
- do tortily můžete přidat jakoukoliv zeleninu která vám zbyla, např. kousky čerstvých nebo sterilovaných paprik, čerstvý mladý špenát, nakládané houby, dýni Hokkaido, brokolici, květák….
- místo brambor můžete použít vařený tuřín nebo květák, batáty apod…