Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.
Suroviny
- 100 g červené čočky
- 1 PL nepasterovaného jablečného octa nebo KL soli
- hrst hlívy ústřičné
- 1 velká mrkev
- 1 kedlubna
- 2 řapíky celeru
- ½ malého fenyklu
- 1 mladá cibulka
- přepuštěné máslo nebo olivový olej
- asi 1/2 plechovky kokosového mléka
- 1 KL curry koření
- 1,5 hrnku vody
- hrnek uvařených ječných krup
- sůl
- Kimchi miso dle chuti – zde asi 2 plné PL
- nasekané lístky řapíkatého celeru nebo bylinky dle chuti
- černý sezam
KL = kávová lžička, PL = polévková lžíce
Příprava
2 hodiny předem:
- čočku propláchněte v sítku, dejte do mísy a zalijte dvojnásobkem čisté vody. Přidejte jablečný ocet nebo sůl a nechte máčet
Po 2 hodinách si připravte:
- čočku slijte a dobře propláchněte čistou vodou
- mrkev očistěte a nakrájejte na půlkolečka
- hlívu natrhejte na proužky
- kedlubnu nakrájejte na kostičky, fenykl na silnější proužky, řapíky celeru na asi 1cm kousky a cibulku na kolečka
Postup
- rozpalte pánev a přidejte trochu tuku
- vsypte mrkev a hlívu a chvíli restujte, vlijte asi deci vody a pod pokličkou duste asi 3min.
- přidejte kedlubnu, fenykl, celer a cibulku, přiklopte poklicí a poduste asi 2 min.
- vsypte čočku, vlijte 1,5 hrnku vody a poduste pod poklicí asi 3 min.
- vmíchejte curry koření pak i kokosové mléko a bez poklice povařte další 2 min., případně přidejte ještě trochu vody nebo kokosového mléka podle toho jak chcete mít směs hustou
- odstavte z plotny, lehce dosolte a vmíchejte Kimchi miso
- na talíři posypejte nasekanými lístky řapíkatého celeru nebo bylinkami a černým sezamem
Tip
- místo ječných krup můžete použít jinou uvařenou obilovinu, třeba pohanku, zrno ječmene nebo žita apod.
- místo hlívy můžete použít třeba plátky žampionů
- nemáte-li Kimchi miso, použijte miso běžné a přidejte trochu kimchi zeleniny bez nálevu