Snažte se použít co nejkvalitnější suroviny – od malých farmářů či bio.
Suroviny
- asi 400g kus divokého lososa – nejlépe druh Sockeye (Nerka), popřípadě Kisuč či Keta (Gorbuša je pro nás chutný nejméně)
- ¾ hrnku nerafinovaného třtinového cukru
- hrnek nerafinované soli
- citronová kůra
- malý panák ginu nebo vodky (nemusí být)
- lžíce olivového oleje
- kopr sušený, popř. i čerstvý
- citronová pasta (lze nahradit plátky citronu a trochou soli a olivového oleje)
Den předem
- smíchejte cukr se solí a nastrouhanou citronovou kůrou
- lososa omyjte, osušte a vytáhněte případné kosti
- na dno pekáčku nasypte asi ¼ připravené směsi cukru a soli
- na ni položte lososa kůží dolů a zasypte jej zbylou směsí cukru a soli (musí být úplně pokrytý)
- vše pokapejte ginem, přikryjte fólií a nechte v lednici zaležet půl dne nebo přes noc (eventuálně přidejte směs soli tak aby byl kompletně zasypaný)
- během této doby se bude vylučovat voda a losos se takto vlastně v soli „uvaří“
- pokud máte malou nádobu a odlučující voda stoupá hodně vysoko, můžete ji opatrně odlévat aby se v ní losos zbytečně nemáchal
Po 8 hodinách
- vytáhněte lososa z nádoby, opatrně jej omyjte ve studené vodě
- takto zbaveného soli a cukru ho osušte a vložte do čisté nádoby
- potřete olivovým olejem a zasypte koprem
- uzavřete nádobu a vložte zpět do lednice znovu zaležet (stačí hodina, max. však do druhého dne)
Podávání
- filet potřete citronovou pastou a poté krájejte na tenké plátky – vždy dokrojte jen ke kůži a oddělte od ní tak abyste dostali jemné čisté maso
- podávejte s pečivem, salátem, na těstoviny, sushi, ozdobte s ním jednohubky, chlebíčky či polévky, apod.
Tip
- nemáte-li citronovou pastu, předpřipraveného lososa jen osolte a poklaďte plátky citronu